Снимка pixabayМайките в Германия понасят огромни материални загуби. Майката на едно

...
Снимка pixabayМайките в Германия понасят огромни материални загуби. Майката на едно
Коментари Харесай

Дойче веле: Да си майка в Германия струва над 520 000 евро

Снимка pixabay

Майките в Германия понасят големи материални загуби. Майката на едно дете печели с най-малко 520 000 евро по-малко от бездетната жена. А при три деца загубите доближават 900 000 евро, споделя " Дойче веле " .

Много дами мечтаят да станат майки. Отглеждането на дете обаче е обвързвано с големи финансови загуби за майките. Ако пък дамата реши да има повече от едно дете - тогава " наказването " е още по-сурово.

Ето какво демонстрират данните за Германия: майките с по едно дете получават в границите на професионалния си живот приблизително с 40% по-малко, в сравнение с бездетните дами. Ако пък имат три или повече деца, загубите им са съвсем 70%. За тази разлика в приходите на майките с деца и бездетните дами има даже и особено разбиране: " Motherhood lifetime penalty ", което значи " доживотно наказване за майчинство ".

Ето и малко конкретика: родените през 1985 година в Западна Германия бездетни дами се чака да изработят общо 1.3 милиона евро през живота си. Жените, родени през същата година, които обаче имат деца - едвам приблизително близо 600 000 евро, т.е. със приблизително близо 700 000 евро по-малко от бездетните дами. При едно дете загубата е 520 000 евро, при две деца - 663 000 евро, а при три деца загубата може да доближи 900 000 евро.
Данните са шокиращи, споделя социоложката Луиза Ханке пред вестник " Ди Велт ".

" На раждането на деца в Германия към момента се гледа като на частно наслаждение, което не визира обществото ", споделя тя. Според нея за голямата разлика в приходите сред майките с деца и бездетните дами в Германия има няколко съществени аргументи.

1. Майчинството като всеотдайност

" Едва ли има друга страна, в която обликът на майката да е по този начин неразривно обвързван с домашните грижи, персоналната всеотдайност в името на фамилията и отхвърли от професионална кариера, както в Германия. На персоналната реализация на майките в професионално отношение и желанието им за финансова самостоятелност към момента се гледа като на нещо егоистично ", споделя социоложката.

2. Грижи за децата и възрастните в фамилията

Луиза Ханке отбелязва, че дамите са тези, които поемат най-голямата част от грижите по децата и възрастните хора в фамилията. В това отношение в обществото към момента царува разбирането, че оня, чиято заплата е по-ниска, а това по предписание са дамите, би трябвало да си остане у дома, с цел да се грижи за фамилията или най-малко да работи на понижен работен ден. Парадоксалното е, че данъчната система в Германия даже облагодетелства този модел. При това систематизиране на функциите обаче дамата е в трайна финансова взаимозависимост от мъжа.

3. Липса на съответни условия за развъждане на деца

Особено в извънградските райони на Германия, само че също и в някои от огромните градове няма задоволително места в ясли и детски градини за деца под тригодишна възраст. Високите разноски за тях, както и несъответствуващото работно време (много детски градини работят единствено до обяд) на процедура принуждават майките да си останат вкъщи или да работят на повърхностен работен ден.

4. Майки, които се стремят към персонална кариера, имат неприятен имидж

Друга причина за големите финансови загуби, свързани с майчинството в Германия, е едно необятно публикувано разбиране за тези дами, които се стремят към кариерно израстване. Към тях обществото, а и доста от компаниите неведнъж изпитват надълбоко вкоренени предубеждения. Смята се, че майките с деца не са равностойни на мъжете в професионално отношение, тъй като не могат да работят изключително или тъй като им се постанова да отсъстват, когато децата са заболели. А множеството от управителните позиции във компаниите са обвързани с щатни места на цялостен работен ден.

Това разколебава и самите дами. " Много от майките аплайват за места, които изискват подготовка, по-ниска от тяхната, защото там могат да работят на повърхностен работен ден ", разяснява социоложката Луиза Ханке.

Тя предлага Германия да се ориентира към модел като шведския - със доста по-гъвкави форми на професионална претовареност. Ханке пледира и за това обществото да предлага на майките с деца някакъв тип финансова отплата за това, че те поемат главната част от грижите за фамилията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР